Înainte de cumpăra o pilotă nouă, mulţi se întreabă cum ar putea alege pilota potrivită pentru aceştia. De aceea am întocmit un ghid care vă va ajuta la cumpărarea pilotei perfecte pentru dumneavoastră.

Vitapur oferă o selecţie bogată de pilote realizate din materiale naturale sau sintetice, pentru zile mai călduroase sau mai răcoroase; toate se disting prin materialele de calitate superioară şi fabricaţie la standarde ridicate. În vasta selecţie de pilote Vitapur, o veţi găsi cu siguranţă pe cea care vă va ţine de cald în mod plăcut şi cu care vă veţi înveli confortabil pe calea către un somn adânc şi liniştitor.

Alegere în funcţie de temperatură
Se recomandă să alegeţi pilota în funcţie de temperatura camerei şi caracteristicile diferitelor pilote. Pilotele Vitapur sunt testate în diferite condiţii şi scenarii ambientale. Dacă aveţi căldură corporală deficitară, i.e. vă este frecvent frig, vă recomandăm să alegeţi o pilotă adecvată pentru temperaturi ambientale mai scăzute.

Oamenii sunt diferiţi unii de ceilalţi, la fel cum sunt şi necesităţile lor. Unele persoane au „sângele fierbinte” şi emană multă căldură corporală, în timp ce altora nu ar refuza o pilotă suplimentară în aceleaşi condiţii. De aceea este important să luăm în calcul caracteristicile termice deoarece doar senzaţia oferită de pilotă sau atingerea sa vă poate convinge dacă este cea potrivită. Pentru zilele mai friguroase alegeţi o pilotă mai călduroasă, iar pentru zilele de vară orientaţi-vă către o pilotă potrivită pentru temperaturi mai ridicate.

O pilotă mai groasă nu oferă automat un mediu de odihnă mai călduros. Căldura depinde de valoarea termoizolaţiei materialului din care este confecţionată pilota. Cu cât o pilotă „captează” mai mult aer, cu atât poate fi mai călduroasă. Fibrele naturale pot capta mai mult aer decât fibrele sintetice, din acest motiv pilotele din fibre naturale fiind mai călduroase, la volum şi greutate comparabile, decât pilotele sintetice, oferind şi mai multă căldură.
Astfel, o pilotă de iarnă cu puf de gâscă va fi mai uşoară şi la fel de călduroasă decât o pilotă sintetică mai grea, potrivită pentru temperaturi ambientale mai mici.

Am descoperit faptul că pilotele au greutăţi diferite şi încălzesc în mod diferit, motiv pentru care ar trebui să vă gândiţi dacă sunteţi o persoană „friguroasă” sau „călduroasă” când alegeţi o pilotă; dacă preferaţi să dormiţi într-o cameră cu temperatură mai scăzută sau mai ridicată, luând în calcul şi anotimpul anului şi temperaturile aferente.

Indiciu: dacă nu doriţi să schimbaţi pilotele odată cu anotimpurile (pilota de iarnă pentru lunile mai reci şi pilote mai subţiri pentru lunile de vară), puteţi încerca să cumpăraţi pilote pentru toate anotimpurile, concepute uneori pentru a uni două pilote folosind nasturi practici, şi pentru a obţine o singură pilotă călduroasă pentru iarnă din două pilote mai subţiri.

Atenţie la lungimea pilotei

Lungimea pe care ar trebui să o aibă pilota depinde de înălţimea dumneavoastră corporală şi dimensiunea patului în care dormiţi. Important este şi dacă vă acoperiţi doar dumneavoastră cu pilota sau vă înveliţi împreună cu partenerul dumneavoastră cu aceeaşi pilotă; în al doilea caz, aveţi nevoie de o pilotă dublă (pilotă pentru două persoane).

În principal, trebuie să vă asiguraţi că pilota acoperă dimensiunile patului dumneavoastră. Cumpăraţi o pilotă adecvată patului dumneavoastră şi veţi putea să vă înveliţi cu tot confortul. Dacă doriţi confort suplimentar şi deosebit şi un plus de satisfacţie, gândiţi-vă să luaţi o pilotă mai mare.

Simplificaţi efortul de a alege lungimea şi lăţimea pilotei consultând tabelul de mai jos:

0 x 190 cm

 80 x 190

135/140 x 200 cm

90 x 200 cm

135/140 x 200 cm

120 x 200 cm

200 x 200 cm

140 x 200 cm

200 x 200 cm

160 x 200 cm

220 x 220 cm

180 x 200 cm

250 x 200 cm

200 x 200 cm

250 x 220 cmIndiciu: în funcţie de mărimea pilotei trebuie să alegeţi şi dimensiunea lenjeriei de pat. În acest fel, pilota nu se deformează şi nu se cutează, reducându-şi mărimea. Având o pilotă de mărime potrivită, veţi dormi confortabil şi liniştit pentru că veţi găsi mereu pilota la locul său.

Şi umplutura este importantă în alegerea unei pilote: materiale naturale sau sintetice?

Următoarea alegere pe care trebuie să o faceţi, şi care nu este esenţială pentru calitatea somnului, se referă la materialele umpluturii. Pentru majoritatea persoanelor nu contează dacă pilota cu care se învelesc conţine fibre naturale sau sintetice.

Fiecare umplutură, i.e. material, naturală sau sintetică, prezintă avantaje şi dezavantaje, alegerea dumneavoastră luând în calcul tipul de material care doriţi să vă acopere în timpul somnului. În cele din urmă, este alegerea dumneavoastră şi depinde de gusturi, precum şi de buget. În timp ce pilotele sintetice sunt destinate mai mult persoanelor care suferă de alergii, fiind antialergenice (unele materiale naturale pot cauza sau intensifica alergii), materialele naturale favorizează o ventilaţie mai bună a pielii şi oferă mai multă căldură cu umplutură mai puţină. Rezultatul oferit de toate pilotele Vitapur este practic acelaşi: somn confortabil.


 Odeje iz naravnih materialov

Odeje iz sintetičnih materialov

PLUS

- Več toplote z manj polnila

- Odlično dihanje kože, zračnost, pomaga   preprečevati prekomerno potenje

MINUS

- Nekatere so lahko neprimerne za alergike ali astmatike (npr. gosji puh)

PLUS

- Odlična izbira za alergike in astmatike

- Enostavno vzdrževanje

MINUS

- Slabša toplotna izolacijaCaracteristicile materialelor naturale şi sintetice utilizate pentru a realiza pilote şi umpluturi, pe scurt:

Mătase

Mătasea este un material natural antialergenic şi nu favorizează prezenţa acarienilor. Este recomandată persoanelor afectate de alergii şi astmatice. Ventilaţia mătăsii asigură un mediu de odihnă sănătos şi uscat. Puteţi citi mai multe informaţii despre mătase aici.

Lână

Lâna este un bun regulator de temperatură şi oferă un mediu de odihnă uscat, fiind indicată şi pentru persoanele afectate de reumatism. Citiţi aici mai multe despre pilote de lână şi lâna propriu-zisă.

Puf

Puful de gâscă este sinonim cu greutatea uşoară şi căldura. Iar somnul dumneavoastră cu pilota de puf nu va fi diferit – plin de căldură şi revigorant. Puteţi citi aici mai multe informaţii despre caracteristicile pufului şi pilote de puf.

Bambus

Bambusul este un material natural, antialergenic şi antibacterian bine tolerat de către piele. Fibrele naturale de bambus absorb excelent umezeala, prevenind dezvoltarea bacteriilor şi transpiraţia excesivă. Puteţi citi mai multe informaţii despre bambus aici.

Tencel

Tencel® este o fibră avansată realizată din celuloză naturală. Fibra Tencel® este plăcută la atingere, bine tolerată de către piele, excelentă în absorbţia umezelii şi a transpiraţiei şi dispersarea acestora înapoi în aer. Puteţi citi mai multe despre pilote din tencel aici.

Microfibre sintetice avansate şi inovatoare

Material antibacterian şi antialergenic, nefavorabil pentru acarieni, perfecţionat pentru a oferi o alternativă excelentă la materialele naturale. Microfibrele de calitate superioară oferă căldură şi delicateţe, permiţând şi spălarea.

Întreţinere sau de ce anume trebuie să ţinem cont când spălăm o pilotă

Îndepărtaţi husa de pe pilotă înainte de a o spăla. Înainte de spălare, citiţi cu atenţie toate etichetele referitoare la întreţinere. Verificaţi dacă pilota permite spălarea, dacă poate fi spălată doar la mână sau doar la maşină şi la ce temperatură. Nu rataţi eticheta care precizează dacă pilota poate fi uscată într-un uscător şi la ce temperatură şi dacă poate fi sau nu călcată.

Înainte de spăla pilota, verificaţi ce fel de detergenţi puteţi folosi. Nu toate tipurile de detergent sunt potrivite pentru toate materialele. Dacă nu aveţi certitudinea folosirii detergenţilor obişnuiţi de rufe, încercaţi să folosiţi un detergent pentru ţesături delicate. Pilota se va împături în jumătate pe lungime înainte de a fi pusă în maşina de spălat. În acest fel, greutatea se va distribui uniform.

Numeroase pilote se pot usca în uscător, însă aceasta poate să nu fie cea mai bună alegere deoarece uscătoarele pot deteriora ţesătura, i.e. pot scurta durata sa de exploatare. Se recomandă să uscaţi pilota în aer liber, la lumina soarelui. Astfel, umplutura pilotei nu se va strânge în cocoloaşe sau grămezi şi va rămâne distribuită uniform, făcând posibilă experienţa unei odihne mai plăcute.

Este important să menţineţi un nivel ridicat de curăţenie şi prospeţime spălând pilota în care vă petreceţi o treime din zi.

De asemenea, se recomandă să aerisiţi în mod regulat pilotele, asigurând prospeţimea acestora şi un mediu de odihnă uscat.

Ţineţi cont cel puţin de următoarele două aspecte:
•    Respectaţi instrucţiunile de întreţinere de pe etichetă şi posibile instrucţiuni suplimentare de întreţinere
•    După spălare, uscaţi în întregime şi aerisiţi mereu pilota înainte de refolosire.